Temel Bilgiler Köşesi

PAS: Demir bazlı malzemelerin nemli ortamlarda oksijen ile reaksiyonundan oluşan sarı-kahverengimsi yüzeye, kabuğa ve kimyasal bileşiğe denir.

Korozyon: Pasın meydana geliş mekanizmasına ve sürecine denir. Malzemeyi oluşturan atomların çevre şartlarıyla girdiği kimyasal reaksiyon sonucu oluşur. Metalin su ve oksijen ile reaksiyonu sonucu elektronlarını kaybetmesinin meydana getirdiği hasar kısaca paslanma yani korozyondur.

Pasivasyon: Metal yüzeylerinin daha az reaktif yüzeye dönüştürülmesi ve yüzeyin korozyon hızını azaltma işlemidir.

Kireç, Kireç Taşı, Kireçlenme: Soğutma sistemleri, sıcak su/buhar kazanları, ısıtıcıları, su tesisatlarında oluşan sert, kirli beyaz, tebeşir kalıntısı benzeri bir yapıdır. Suyun yapısındaki kalsiyum, magnezyum ve benzeri mineral veya tuzların ısıtma, soğutma ve korozyon sonucu oluşturduğu birikintidir.

Sert Su: Bileşiminde yüksek derecede mineral içeren sular için sert su terimi kullanılır. Bu tür sular kalsiyum ve magnezyumdan zengin kireç ve kireçtaşı içeren kalkerli tabakalardan süzülerek oluşur. Sert su içmek sağlığımızı da etkileyebilmekte, ancak yine de endüstriyel ortamlarda kazan ve soğutma kulesi gibi ekipmanlarda oldukça fazla soruna yol açar. Evsel kullanımda ise özellikle sabun köpüğünün oluşmaması sonucu biriken kalıntılar, su ısıtıcılarında kireç ve kireçtaşı oluşumları da oldukça sıktır.

Su Lekesi: Sert suların barındırdığı minerallerin özellikle camlarda, parlak yüzeylerde, deniz taşıtlarında meydana getirdiği lekelere su lekesi denir. İçerdiği minerallerden dolayı temizlenmediği takdirde birikerek kalıcı hale gelebileceğinden temizlenmesi gerekir.

Kararmış Ahşap: Dış ortamda kullanılan tüm ahşap mobilyalar, çitler, deck teraslar, kamelyalar ve benzeri tüm ahşaplar yağmur, güneş ışınları, rüzgar, deniz suyu serpentileri ve diğer dış etkenler nedeniyle zamanla önce cila ve boyalarını koruyucu tabakalarını kaybederler. Ardından yüzeyel olarak karararak grileşmiş bir hal alırlar ve doğal görünümlerini de kaybederler. Ahşabın bu haline kararmış veya grileşmiş ahşap denir. Bu durum temizlenmeden ahşaba tekrar eski doğal halini kazandırmak ve tekrar cilalamak mümkün değildir. Bkz. G20 Ahşap Temizleyici

Buz Makinası Temizliği: Müşterilerinizin ve çalışanlarınızın kontamine yani kirli ve mikrop bulaşmış buz ile sağlıklarını riske etmek istemiyorsanız buz makinalarınızın temizliğini ihmal etmeyiniz. Buz makinası temizliği zaman alıcı olduğundan kolayca ihmal edilmektedir. Buz makinası üreticilerinin tavsiyesi yılda en az iki kez temizlik yapılmasıdır, ancak bu sayı makinayı kullanan kişi veya işletmelerin iş durumuna, bulunduğu iklime kullandığı suyun kalitesine göre arttırılmalıdır. Özellikle oteller ve restoranlarda makinalar yiyeceklerden dolayı kolayca kontamine olurlar. Okullar ve sağlık kuruluşları da daha sık temizlik yapılması gereken yerlerdir. Buz Makinası temizliği ile kir, küf, mantar ve benzeri diğer kalıntıların kireç birikintilerinin temizliği güvenle yapılır. Bu sayede olası risklerin getirebileceği maddi manevi maliyetler önlenmiş olur.